Плутон във Водолей

На 21 януари 2024 Плутон се настанява във Водолей. Знакът на промяната посреща планетата на трансформацията. Плутон продължава да изисква обновяване, но по нетрадиционен начин. За последните 16 години синът Хадес (Плутон – властелинът на манипулацията и контрола  в хороскопа)  пребивава в консервативния Козирог (знак управляван от Сатурн – онзи, който  налага граници). Т.е.

 Контролиращият манипулатор се измъква от наложените му граници и попада в света на „свободния избор“.

Управител на този свят е Уран, който на 28 януари 2024г. излиза от своето ретроградно движение. Директният му ход започва с небесна конфигурация „Хвърчило“ (дясната част от долната картина).

„Фигура на по-нататъшното развитие. Онова, което е трайно и носи доказано знание да се провери чрез личен опит. Искаш да знаеш значението на всичко и ако нещо е станало безсмислено да го отхвърлиш. От едната към другата крайност, за да намериш средния път. Фигура на инициативата – достигнато е крайно състояние на известен етап от развитието“ – цитат от книгата на Бруно Хубер „Аспектните модели в астрологията“.

От друга страна хвърчилото се издига нависоко само с помощта на вятъра, а вятърът носи промяна.

Изводът е ясен – Промяната е неизбежна.

 

Митът за  Титанът Прометей много добре описва принципите на Водолея.

„Прометей откраднал мъничка искра от Слънчевия огън (искрата на осъзнаване на себе си) от Боговете и го дал на хората, защото  получил прозрение какви биха могли да бъдат хората, ако им се позволи да осъществят даденият им потенциал. За това си деяние той бил жестоко наказан като го приковали на една скала, защото дал на хората част от нещото, което ги различавало от Боговете. Титаните в митологията са деца на Боговете – земни въплътени духове, деца на Гея – жена на Уран.“

Цитат от книгата на Лиз Грийн „Изкуството да откраднеш огън“

В този аспект на мисли, какво можем да очакваме от Плутон във Водолей?

 

Вътрешна трансформация, предизвикана от искрата на осъзнаването на себе си.

Незнайно кога Гея и Уран били едно цяло. Той непрекъснато сеел в нея, а тя износвала гениалните му творения. Последната бременност била различна –монотонността от ежедневието вече не я радвало. Искала нов живот. Родил се Сатурн. Пораснал и отнел мъжкото достойнство на баща си – кастрирайки го под вещото ръководство на майка си. Звучи брутално, но така гласят легендите. На жената, която била едно цяло с мъжа си, и писва да ражда и решава да го накаже, използвайки сина си.

После Сатурн заел трона на баща си и когато започнали да му се раждат деца, той ги поглъщал, за да не го сполети участта на баща му.

Вероятно затова един от планетните принципи на Сатурн е ограничението. Сега Сатурн се намира в Риби и има нелеката задача да сложи хаоса в рамка.

Плутон се явява един от синовете на Сатурн и внук на Уран. Дали е имал щастливо детство в корема на баща си?

В астрологичната карта, където се появи Плутон, там започват да се случва обновяването. Влизайки във Водолей, дали Урановите принципи ще започнат да се променят и дали дядо му ще осъзнае коя капка е преляла чашата на търпението на Гея, че да го сполети участта му.

А може би Плутон иска да ни подскаже, че за да влезем в различното бъдеще, където ще осъществим истинския си потенциал, е нужно да погледнем към миналото и чрез искрата на осъзнаването да променим отношението към случилото се.

2024-та вещае началото на дългоочакваната промяна, според астролозите.

  • Но дали наистина е така? – помисли си Тома Неверний.

Ако попитаме астрономите къде се намира Плутон в момента, ще ни отговорят в началото на съзвездие Козирог. И ще се надигне въпросът:

  • По коя звездна карта се ориентират астролозите?
  • По виртуална, не отчитаща движението на Слънцето.

Тогава къде е истината?

Да предположим че планетите от Слънчевата система обикалят около Слънцето(както сме учили в училище). Сега да си представим, че това Слънце е неподвижно. Тогава времето, нужно на Земя да направи една пълна обиколка около Слънцето ще е равно на времето между две пролетни равноденствия. И ако Земя започне обиколката си, когато  „вижда“ Слънце в нулевия градус на Овен, когато се възвърне в началната точка, отново би трябвало да „вижда“ Слънце в нулевия градус на Овен.

Само че след една пълна обиколка на Земя около Слънце, тя ще го „вижда“ с 0,0139 градуса по назад от нулевия градус на Овен. А именно в 29,986 градуса на Риби. За около 72 години разликата ще стане един градус. Но за около 2150 години разликата би станала 30 градуса. Което доказва, че Слънцето се движи около друг обект.

Голяма част от достъпните в социалните медии прогнози се правят по  тропическия зодиак. Слънцето е поставено в нулевия градус на Овен по време на Пролетното равноденствие, без да отчитат неговото движение около друг обект.

Затова Плутон  сменя знака си през 2024г.

Ако вземем реалното положение на обектите в Слънчевата система дали Плутон на 21 януари ще влезе във Водолей?

Съвсем НЕ! Ще се намира около 5-тия градус на Козирог.

Което означава, че се е върнал митологично в корема на баща си през 2020 година и преди да стигне до Водолея през 2040г., ще му се наложи да се изправи пред всички емоции, съпътстващи ограниченията от мрачното си детство.

А 2020-та с какво отзнаменувахме?

С изолация, ограничаване и изправяне пред първичните ни страхове.

От къде тогава се усеща аромата на промяната?

От Сатурн, който преди една година (януари 2023г) влезе във Водолей.

Сатурн се върна в дома на баща си Уран и се изправи срещу избора, който някога е направил. Последно във Водолей е бил между 1991 и 1994г. какво кастрирахме тогава и 30 години по късно бихме ли го направили по същия начин, както Сатурн (от мита) под давление на майка си. Ако сега синът е пораснал и може да взима решения на база собствения си опит, отмятайки воала на чуждите вярвания за правилно, дали би кастрирал баща си?

Сатурн във Водолей

Правилата се спазват, докато не дойде време за бунт. Но… да се внимава бунтът да не разруши нещо полезно. Един от  основните принципи на Сатурн е да запази статуквото, да сложи граници и да следи за реда и дисциплината.  Другият е да окастри ненужното. И заради порастването това, което вече не ни е нужно се променя. Друга полезна негова изява е – придаването на форма. Във Водолей освен да материализира вътрешния бунт, има възможността да даде зелена светлина на открития в компютърните технологии, медицината, астрологията, космическите и всички нестандартни науки, намирайки най-точното време за тяхното проявление.

Втората планета, която сменя знака си през март 2023 година е Нептун. Той се прибира у дома си, след 165-годишната си обиколка на зодиака. Развихрят се въображението,  и интуицията. Създават се предпоставки  за активиране на творческият потенциал, но също и илюзии и желание за бягство от реалността.

Третата, влизаща в друг знак – Овен е Юпитер (през април 2023г) – надарени с оптимизъм и готовност за авантюра – предпочитаме свободата и не желаем да се задържаме на едно място. И ако в Овен през 2023-та ентусиазмът му бързо се изпарява, ако не стане веднага, то през 2024-та когато влезе в Телец ставаме упорити и гоним до край всичко, което сме си поставили за цел. Още повече, че в момента се образува квадратура между Плутон и Юпитер, а това е конфигурация, освобождаваща енергия. Взаимоотношенията между двамата братя, по родословно дърво, са започнали още през 2020 година, с тяхната среща Единият – преживял  детството си в корема на баща, а другият – свободен, спасен още при раждането си от поглъщане.  Този мощен съвпад в предверието на баща им дава много воля за постигане на дългосрочните цели, нова философия, изградена в резултат на криза. През 2024-та напрегнатият аспект подсказва, че времето за действие  е дошло. Да се избавим от чувството за вина, провокирано от скептицизмът  към желанието ни за разширяване на хоризонта.

Какво ще прави Плутон, намирайки се в Козирог (знакът който се управлява от баща му Сатурн) от 2020-та насам?

Трансформира сферата на обществените организации и структурата. Дава промени в Йерархията. Трансформира отношението ни към авторитетите, прониквайки в дълбочината на причинно-следствените връзки, за отношенията помежду ни. Дошло е време консервативните, неработещи вече модели на поведение да бъдат ревизирани.

В картата на Българският етнос

Плутон стъпва на Асцендента през пролетта на 2023г.

„Целият ни начин да гледаме на живота се сменя и усещането ни за себе си радикално се трансформира. Ако не сме в контакт с потребностите си за промяна, обкръжението ще ни принуди да я направим. Може да се преобърне посоката ни на живот по начин, който не сме предполагали, че е възможен, Изясняват се скрити аспекти от нашата личност и е необходимо да се изправим пред страни от природата си, които не сме признавали напълно. Разграждат се скрити комплекси и закостенели модели. Това положение на Плутон би могло да извади скритата мощ и досега отхвърляни благодатни източници на сила и да бъдем възнаградени с изцяло ново усещане за онова, което бихме могли да постигнем.“

Цитат от книгата на Хауърд Саспортас „Боговете на Промяната“.

 

Коя астрология работи?

Зависи от гледната точка и движението на човек около собствения му център. Колкото по-съзнателно  преобразява себе си отвътре, толкова по близо може би ще е до истинския зодиак, който отчита движението на Слънцето.

Най-вярна за всеки е тази прогноза, която резонира със собствената му психологическа нагласа. Особено ако бъде наложена върху рождената му карта, за да освети личните сфери на активност.

Имате ли спомен за първите месеци на 2023-та?

И за последната точка преди

Never be the same again.

Сподели ме...