Ретрограден Меркурий

Представете си, че живеете абсолютно сам и за дълъг период от време не се срещате с никой, не гледате телевизия и не разполагате с интернет… Как се почувствахте?

А сега продължете да си представяте как някой идва при Вас, след дългата изолация… Ще се зарадвате или ще се подразните?  Всеки реагира различно, според това, дали този който се приближава към нас е на „нашата вибрация“ или не.

Накратко – усещаме влиянието на приближаващия се обект и енергията, която носи със себе си.

Същото е и с планетите. Всяка една се повлиява от излъчването на другите и колкото са по-близо една до-друга, толкова по-голям е обмена на енергия (информация) между тях.

Земята, като трета по отдалеченост от Слънцето планета в Слънчевата система има нужда от 365 дни, 6 часа, 9 минути и 9 секунди, за да направи една пълна обиколка около Слънцето и да застане на същото място(спрямо звездното небе), на което е била в началото. Това се нарича звездна или сидерична година.

Звездната година за Меркурий е 87,96935дни, което умножено по 4 прави почти една Земна година. Но Земята също се движи и за една година двете планети ще са най-близо една до друга 3 пъти – през 115,8776дни.

Тъй като Меркурий е вътрешна планета, той може да бъде наблюдаван с просто око от Земята преди изгрева или след залеза на Слънцето, а понякога и при слънчево затъмнение.

По време на съвпада Меркурий застава между Земята и Слънцето и  става невидим. Другия случай, в който Меркурий, Земя и Слънце са на една линия, е когато Меркурий се скрие зад Слънцето и също не можем да го виждаме.

 

Какво се случва около всяка „среща“? И защо наричаме Меркурий ретрограден в този период?

Ретрограден Меркурий във Водолей

30 януари 2021 – 21 февруари 2021

В началото на ретрограден Меркурий, който става невидим от Земята. Преди това се е виждал след залез, като Вечерница
Земя-Меркурий-Слънце на една линия по време на ретрограден Меркурий
Край на ретрограден Меркурий, който става видим от Земята при изгрев, като Зорница

Първият ретрограден период на Меркурий за 2021 година започва с приближаването му към Земята и скриването му в лъчите на Слънцето по време на залеза, в края на Януари. Малката планета, която от 9 януари 2021г. сме наблюдавали като Вечерница, изчезва от погледа ни, за да се появи след 19 февруари като Зорница преди изгрева.

Наричаме го ретрограден, защото като Вечерница сме го виждали разположен в съзвездие Водолей, а като Зорница ще го наблюдаваме в съзвездие Козирог. Във времето напред, ще  видим, че той все едно е пътувал назад. Какво означава това?

От една страна – имаме две планети, които обикалят около Слънцето, с различна скорост. Преди съвпада (срещата), по-бързата, в случая Меркурий, ще догонва Земята, а след това ще я изпреварва. Ъгълът на наблюдение от Земята, спрямо звездите се измества. Погледнете снимката от заглавието. Ако свържем Меркурий и Земята с права линия, преди съвпада тя ще сочи съзвездие Водолей (в ляво), а след това съзвездие Козирог (в дясно). Въпреки това Меркурий не се движи назад. Само така изглежда.

Защо тогава толкова много се „шуми“ и се изписват куп „бивали и небивали“ истории и предупреждения?

Защото от хилядолетия се наблюдават звездите и поведението на хората при смяна на небесната картина. А астрологията, използва статистическите данни от дългогодишните изследвания, за да предупреди за предстоящите емоционални състояния, в които можем да се озовем, под въздействието на доближаването на  друга планета (както в разглеждания случай).  И понеже емоцията е енергия в движение, ние също бихме могли да повлияем на намиращия се наблизо обект.

Също като при среща. Запознаваме се с някой и става видим и невидим обмен между двамата. Този човек може да предизвика у нас копнеж по миналото, спомен за приятни или неприятни събития в живота ни, желание да надзърнем в бъдещето, вдъхновение за живот. И всичко това е придружено с определено усещане, което се зарежда в енергийното ни поле и се излъчва навън, към този който е най-близо до нас в момента.

Може би затова ретроградната планета, идваща на среща със Земята, в повечето случаи е набедена. Защото надига у нас нещо, което има нужда от внимание, а ние сме го забутали в „килера“.

Меркурий е свързан с вестите и информацията, комуникацията и умението да предаваме видяното, начина ни на мислене. Намирайки се в съзвездие Водолей(гледано от Земята), той ще довее като вятър, прогресивни идеи за бъдещето, прозрения за случващото се в момента и усещане за свобода. Уран като символичен управител на Водолей и централната нервна система в човешкия организъм, ще се свърже с Меркурий, който се намира там и управлява периферната нервна система и могат да възбудят гениалността у всеки от нас. Многото нервна енергия би могла да предизвика тревожни или еуфорични поведения, с всичките им последствия. А може и да се използва много конструктивно, с цел да прозвучи заветното: „Еврика!“

Към края на ретроградния период, ще виждаме Меркурий разположен в Козирог, чийто символичен управител е Сатурн – кралят на структурата и ограничението, учещ ни на дисциплина. Дава се възможност прозряното да се облече във форма.

И за кого е труден ретроградния Меркурий във Водолей?

За този който не може да съзре съвършенството в хаотичните мисли и не желае да надникне зад тревожността.

Вестоносецът Меркурий ни хвърля посланието и си тръгва. А ние имаме възможността да го разчетем, като знаем с кои принципи е свързано, гледайки към звездите.

P.S. За последен път Меркурий е бил ретрограден в същия градус на Водолей през Февруари 1988г.

ПРИЯТНО ПЪТУВАНЕ В БЪДЕЩЕТО

Автор
© Магдалена Зер
(Магдaлена Цветанова Попова)

Статията е предмет на авторско право и може да бъде използвана само с упоменаване на автора и цитиране на източника: www.astro-zadvoala.com

Сподели ме...