2024 година

Години наред пълним собствената си кошница, събирайки плодовете от изборите си. 2024-та е като златна есен, в която единственото и най-важно е, да балансираме дръжката, за да запазим урожая и да го използваме по предназначение за себе си. Може да звучи егоистично, но…само когато Душата е на ти с физическата си опаковка и сме полезни на себе си, само тогава и другите ще се чувстват добре в нашето обкръжение.

Защо?

Защото ще са осветени и стоплени.

Слънцето осветява Земята всяка сутрин и ни събужда за новия ден. Светлината и топлината възбуждат мозъкът да произвежда вещества, необходими на тялото да е в режим „норма“. И ако светлината и топлината не съществуват, как бихме се чувствали?

Същото е и с рождената карта или тази, бележеща определено събитие.

Когато нещо се ражда, то задава своя отпечатък в небето –наталната карта, която от столетия астролозите ползват, за да разчитат подсказките на Съдбата.

Основното в една такава карта е превесът или липсата на стихиите, небесната конфигурация, гледана от Земята, разположението на планетите от Слънчевата система в знаци и домове, както и взаимоотношенията  помежду им. И разбира се Луната – Земният спътник и централният обект – Слънцето.

Какво предвещава 2024 година и кои са основните тенденции

Използвам тропическия зодиак, Григорианския календар и рождена дата и час за Новата 2024 година –

01.01.2024г. 00:00:00ч. София(България)

Стихии

Превес на стихия Земя – „Да се вземем в ръцете и да погледнем истината в очите.“ Твърди, стабилни, надеждни, практични, но и инатливи, заради страхът от промяна, която през тази година неминуемо ще се случи.

Най-малко стихия Въздух – предразположеност към застойни явления, нежелание за физическо, мисловно и емоционално придвижване, капсулиране на емоциите и затвореност в себе си.

Годишна конфигурация

(фигури на Джоyнс)

Кошница

Планетите и Слънцето са разположени в половината от картата(съдържанието на кошницата), а Луната е „изнесена“ в отсрещната половина(дръжката на кошницата).

Посрещаме годината с пълна кошница и целта е да се придвижим, запазвайки баланса (за да не изсипем съдържанието).

Кой държи кошницата?

Луната, разположена в знак Дева и на върха на 12 дом.

Луната символизира нашата емоционалност и първичните инстинкти. Управлява скритите от съзнанието ни процеси в тялото и е отговорна за несъзнателните ни реакции. Свързана е с психосоматиката и дава отговори на въпросите:

 • Умеем ли да се грижим за себе си?
 • Доверяваме ли се на външния свят?
 • В безопасност ли сме или имаме нужда някой да се грижи за нас?
 • Чувстваме ли се сигурно в нова среда?
 • Как степенуваме страховете си.

В годишната карта е във фаза намаляваща (след пълнолуние), което означава, че е тръгнала по пътя към обновяването, преди което ще се усамоти, за да анализира случилото се през последните 10 години (в годишната карта на 2014г. е била във фаза Новолуние – структуриране на емоциите е започнало).

Девата е известна с нейната практичност, трудолюбие, прецизност, спазване на реда, грижата за физическото тяло, здравословните навици, умението да разпознаваме всичко полезно, нуждата от материално доказателство, проверените на практика неща, работна среда, колеги, домашни любимци.

Недостатъците на Девата:

 • болезнено чувство за отговорност и самокритичност,
 • страх от несъвършенство и провал,
 • перфекционизъм,
 • налагане на мнението си, с цел да убеди себе си,
 • всяка промяна усеща като заплаха,
 • емоциите възприема като хаотични същества и
 • става неспокойна,
 • понякога и невротична,
 • ако не може да ги „вкара“ в собствената си машина за рециклиране.

Луна в Дева 

 • преход от едно състояние в друго,
 • време за равносметка и жътва,
 • грижа за тялото, ежедневието и нужда от режим,
 • което не е полезно за организма, да се изхвърли,
 • има нужда да служи и да помага на другите, особено в дребните детайли,
 • влиза бавно във връзки,
 • умее да прави компромиси, но и много изисква,
 • нуждае се от ясни взаимоотношения,
 • потребност от премисляне на всяко действие,
 • въздържана в изразяване на емоциите.

12 дом е „пещерата на Ламята“ от която сме излезли и за нищо на света не желаем да се връщаме. Утробата, в която сме пребивавали преди да се родим и всичко, което още оттогава се е проектирало върху подсъзнанието ни.

Планетата в 12 дом показва какви енергии ни действат в самота (Луната – инфантилни). Знакът на 12 дом изразява най-често потисканите енергии, които показваме само насаме (в случая – Дева).

Луна в 12 дом  

 • емоционални потребности, изискващи внимание,
 • не разкрива емоциите си и се крие, когато е наранена,
 • отрича детските си потребности и не желае да види какво стои зад тях,
 • „Недей!“, „Не плачи!“, „Не се дръж като дете!“ са коренчетата, които се показват, за да осъзнаем откъде идват пречещите ни емоции,
 • често се чувства психологически претоварена, защото поема от околните повече, отколкото е в състояние да преработи,
 • неочаквано избухва в сълзи,
 • имаш нужда да се свържеш с детето в себе си и да станеш емоционално самодостатъчен.

Кой Управлява 12 дом?

Меркурий, управителят на знак Дева, който няма пряка връзка по аспекти с Луната, но се намира в Стрелец, управляван от Юпитер, позициониран в Телец, с управител Венера, която е в Стрелец. От което следва, че невидимите помощници на Меркурий в управлението на 12 дом, са Венера и Юпитер.

Връзката между Луна и Юпитер е хармонична и се поддържа и от централната точка Слънцето. Един прекрасен голям тригон, който дава удобно кресло върху което да се отпуснем, но ще издържи ли креслото собствената ни тежест?

Отговорът би бил положителен, ако конструкцията е достатъчно устойчива или:

 • Луна – емоции анализирани, преработени, заземени,
 • Слънце – осветяване и свързване с потребностите на Душата,
 • Юпитер – изваждане на дългосрочните цели и мечти от скрина.

Тази конфигурация ни дава подпора, но откъде ще вземем енергия за материализация на пожеланото?

От изкусителката Венера. Музата, която желае, харесва и е влюбена(най-вече в себе си). Партньорството и взаимоотношенията издига в култ, но уважавайки на първо място  собствената си ценностна система. Намирайки се в  Стрелец е оптимистична, широко скроена, забавна, бохемка, търси разнообразие, нови познанства, знания и пътуване както и лична свобода и независимост. Тази Венера стои на върха на т.нар. Тао-квадрат (правоъгълен триъгълник) и решава конфликта между планетите в опозиция Луна и Сатурн (в годишната карта). Тук имаме 3 напрегнати аспекта – 2 квадратури и една опозиция. Но…точно този астрологичен конфликт дава енергийния потенциал, да станем и да се придвижим напред.

Конфликтът между Луна и Сатурн – страх от изоставяне, възбужда полярни емоции и нагласи. Или искаш прекалено много внимание и грижи, или търсиш начини да подчиниш любимите, чрез свръх обгрижване.

Ако насочим поглед към знак Стрелец, ще открием още един помощник на управителя на 12 дом и това е Марс. Планетата на действието. Самотният войн, който се впуска да осъществи желанията.

Марс в Стрелец в 3 дом и в съвпад с Меркурий

Марс – действието, пораждащо постигане на целите.

Стрелец – огнен знак, съответстващ на природата на Марс. Впускане през глава в нови и разнообразни начинания и ги осъществява, стига да е възбуден от постоянни провокации и авантюри.

В съвпад с Меркурий – може да е арогантен и прибързан в изказа си, но почти винаги е добронамерен.

В трети дом  – изобилие от интелектуална енергия.

Освен това Марс има възможност да се сдобие с допълнителна енергия от напрегнатия си аспект с Нептун, ако успеем да разрешим конфликта между отстояването на себе си и служенето на другите.

 

Слънцето –  годишната Мисия – отговорност по отношение на копнежите на Душата. Да се спуснем по корена на семейните ценности от детските години и да се свържем със собственото си съкровище.

Какво представлява Слънцето в рождената карта?

Светлината и Топлината, която даряваме на обкръжаващата ни действителност. Вибрацията, на която Вселената реагира. Колкото по-близо сме до собствената си Мисия, толкова повече ще харесваме заобикалящата среда.

Кои са главните помощници на Слънцето в годишната карта?

Луна – скритите емоции, Юпитер – заровените в подсъзнанието дългосрочни цели и мечти и Уран – внезапното проявление на собствената ни идентичност.

И като всеки един механизъм и тази новогодишна подредба има потребност от прецизен пусков механизъм. Във всяка натална карта Асцендентът е отговорен за това. В случая – Везни – дипломатичност, добри взаимоотношения със себе си и околните, сътрудничество, баланс между здравословното его и компромисите по отношение на чуждото мнение, хармония между противоположностите. Запазването на равновесието ще поддържа цялата карта активна през годината.

В годишната карта за 2024-та личните планети са подредени преди Слънцето, което задава тенденция за реакция преди изгрева и началото на деня: „ Да се събудим, преди да се събудим.

Каква е подсъзнателната реакция през 2024-та на ситуациите в живота и нейната последователност:

 • Луна – емоции от най-ранният период на развитие, които е нужно да бъдат дисциплинирани и вкарани в коловоза на творческата ни изява (вечерта на предишния ден),
 • Венера – самооценка – оптимистична, нещата които харесваме ще са свързани с желанието ни за емоционална свобода (около 5:30 сутринта),
 • Меркурий – бърза мисъл, остър език, комуникативен. Да „поговори“ първо със собствените си нужди и желания, да ги осмисли и да ги превърне в познание (около 6:50 преди изгрева)
 • Марс – след осъзнаването идва действието – в първите лъчи на Слънцето (около 7:15ч). Или „Да се събудим осъзнато“, преди
 • Слънцето – мисийното ни състояние. Това в което ако се намираме ще светим и топлим.

За снимката е използвано приложение Stelrium

До обяд изгряват

 • Плутон – трансформация. Хадес, който те грабва и те завлича в „подземието“, за да ти помогне да пораснеш. Но намирайки се в последния градус на знак Козирог, където е станал по-търпелив и отговорен към действията си, би могъл да ни дари със силни прозрения, влизайки във Водолей. Постепенно нестандартния интелект ще се изкачи на пиедестала на материалния просперитет.
 • Сатурн – ограничението, но и теста за съзряване. Сатурн задава граници, но границите определят формата. Намирайки се в 5 дом може да тества собствената ни идентичност и да даде форма на творческата ни изява.
 • Нептун – заблудата и съблазняването да влезем в разширено състояние, ползвайки медитативни практики или упойващи вещества в ежедневието си. Или жертването в полза на другите, с цел да забравим собствените си емоции. Това обаче е в противовес на Лунните потребности за годината и може да обърне пълната кошница.

 

В ранният следобед

 • Юпитер – упорит и търпелив, докрай гони всичко, което си е поставил за цел, но намирайки се в 8 дом е здравословно първо да се свърже с изоставените и захвърлени в килера дългосрочни цели и мечти, да ги реставрира и да даде нова перспектива за осъществяването им, заедно с новите.
 • Уран – решителен и постоянен в убежденията си в знак Телец, внезапно започва да прокарва революционните си идеи по отношение на ценностната ни система и финансите. Бидейки в 8 дом и ретрограден от 2019г. (в годишната карта), разполага с още 2 години, за да се развихри.

За снимката е използвано приложение Stelarium, а Невидимите с просто око от Земята  – Уран, Нептун и Плутон, са добавени със сини букви около местата на които се разполагат в този момент

Над хоризонта са всички планети. Целият урожай от Кошницата е на небето и всички планетни принципи работят в наша полза. Остава само да се заловим за годишната работа.

А когато нощта се спусне остава само тя –  Луната в ролята на майка, бдяща над детето – Слънцето, което е нужно да порасне и неговите помощници – другите планети от кошницата.

Лунните емоции в тишината на нощта (като майчините) излизат когато всички заспят. За да е спокоен сънят им е нужно кошът лекичко да се полюшва от изважданите постепенно и слагани на точните места емоции.

И ако трябва да изведем проста рецепта за щастие, тя би могла да изглежда така:

Промените, които ще се случват в небето

(от хода на планетите по своите орбити),

ще се отпечатват от външната страна на колелото

и ще влияят на основната карта.

 

Как ще се променя тя?

Следва продължение…

Сподели ме...